Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 14:

Hoe gaan we verder?
Weekopdracht 13:

Wat kan er anders op jouw werkplek?


Een greep uit de ervaringen… Op mijn werk zijn we al erg groen. Papieren bekers: ik heb er een keer naar gevraagd en blijkt dat uit onderzoek is gebleken dat het net zo milieuvriendelijk is als zelf ...


Een greep uit de ervaringen…

Op mijn werk zijn we al erg groen. Papieren bekers: ik heb er een keer naar gevraagd en blijkt dat uit onderzoek is gebleken dat het net zo milieuvriendelijk is als zelf je beker vullen en afwassen... suiker en melk zit in de koffiemachine en kan je wel/ niet voor kiezen.

Het enige wat ik overal zie is dat de schoonmaak iedere prullenbak moet legen (ook al zit er nauwelijks iets in), iets wat binnen hun werkveld een regel is....dat zou ik wel (overal) anders willen zien. Het meer bijeen gooien bijvoorbeeld.

Aanpassingen op het werk vind ik makkelijker dan privé. Mijn tonerleverancier heeft geen recycle programma, daar zoek ik een oplossing voor, een bedrijf of goed doel dat ze wel recycled.

Papieren of plastic eetgerij of bekertjes zijn hier verboden. Zelfs als er Chinees eten besteld wordt, gaan de eetstokjes weer retour en gebruik ik mijn eigen metalen stokjes. Door de aard van m'n bedrijf wordt er veel papier gebruikt, maar niet verkwist. Langere teksten worden niet op beeldscherm gelezen, maar uitgeprint. Gebruikt papier wordt gerecycled. Regenwater wordt opgevangen voor het watergeven van planten en nog wat dingen.

Als invalmedewerker bij de SKSG werk ik op verschillende locaties en zie met lede ogen dat op de meeste plekken al het afval in 1 bak gaat, dus ook glas, papier en gft.. Er zijn collega's die wel bewust papier en glas scheiden maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als alle locaties hun afval goed zouden scheiden.

Bij ons hebben we nu ook van die bpa bekers... een aantal collega's (ik ook) neemt een eigen mok mee. We hebben dan wel een automaat met suiker en melk erin, dat scheelt van die kleine verpakkingen. Heb ik laatst in een wachtkamer wel gemeld trouwens en daar reageerden ze heel leuk op: het staat nu op een overleglijst!

In de kantine worden veel voorverpakte spullen verkocht, om van het plastic bestek maar te zwijgen. Daar zit wel ruimte voor verbetering...

 


Weekopdracht 12:

Welke winkelier doet al goed mee om afval te voorkomen?


Welke winkeliers zetten jullie in het zonnetje?De biologische winkel in Beijum: eigen eierdoppen mee, eigen zakjes geen probleem en meeste groente en fruit onverpakt, veel meelproducten in papier ipv ...


Welke winkeliers zetten jullie in het zonnetje?
De biologische winkel in Beijum: eigen eierdoppen mee, eigen zakjes geen probleem en meeste groente en fruit onverpakt, veel meelproducten in papier ipv plastic.

Lidl doet ook niet moeilijk over hergebruikte papieren zakjes of grote verzameling losse groenten en fruit.

De Groene Weg: verpakken zelf wel in plastic, maar nu we eigen bakjes meenemen voor alles werken ze hier heel enthousiast aan mee. Top!

Ekoplaza: vrijwel alle groenten en fruit onverpakt, keuze voor papieren of composteerbaar zakje of je eigen zakjes, zuivel en vruchtendranken in statiegeldflessen, eieren in gebruikte doosjes, ecover tap voor (af)wasmiddel, tapbakken voor o.m. granen, rijst, zuidvruchten, gebruikte Brita waterfilters kun je inleveren, veel producten als noten en zaden zitten in composteerbaar plastic, je kunt nu ook zelf gewicht bepalen van een stuk kaas en mag hiervoor eigen verpakking meenemen.


Boodschappen doen zonder verpakking
De Groningse Marin Leus - Groene Avonturen - maakte de volgende kaart van Groningen waarop de winkels waar je inkopen kunt doen zonder verpakkingen.

Weekopdracht 11:

Doe je mee met de zero-plastic week?


Een zero-plastic week valt niet mee, blijkt uit de reacties. “Het zero-plastic leven gaat ons niet lukken, ben ik achter gekomen. Teveel producten zijn toch verpakt in plastic, zoals bijv. koekjes, b...


Een zero-plastic week valt niet mee, blijkt uit de reacties.

“Het zero-plastic leven gaat ons niet lukken, ben ik achter gekomen. Teveel producten zijn toch verpakt in plastic, zoals bijv. koekjes, boter, chips, keukenpapier, shampoo, tandpasta etc. Ik weet niet hoe en waar ik deze producten plastic-vrij moet kopen. Daarnaast ook niet altijd zin en tijd om meer moeite te moeten doen om plastic-vrije producten te kunnen kopen. Wel gaan wij wekelijks naar de markt voor groente, fruit, kaas en nootjes; dit gaat inmiddels prima zonder plastic. Wij nemen onze eigen tasjes mee en komen zonder plastic terug. Dus het plastic minderen en bewustwording is in ons geval zeker wel gelukt!”

“Wij vinden het ook lastig. Nu nieuw laminaat in een kinderkamer leggen.. dat gaat ook niet zonder verpakking. Manlief weigert met eigen bakjes naar de groene weg te gaan, maar let gelukkig wel zoveel mogelijk op. Zero lukt ons gewoon (nog) niet... bewustworden en veel minderen wel! Kleine kinderen in huis maken het ook lastiger.”

“Wij vinden het moeilijk echt 100% plastic-vrij boodschappen te kunnen doen. We scheiden (nog) meer dan eerst; we halen afval wat meer uit elkaar. We vermijden sommige supermarkten omdat daar dan alles ook nog eens los in plastic zit, gaan veel meer naar de markt en de bioslager. En lopen er soms tegenaan dat je kiest voor 'gemak dient de mens'.”

Maar er zijn ook mensen die het wel lukt:

“Wij proberen het hele jaar door zero-plastic te leven, en dit is prima te doen. Het is iets wat je geleidelijk over de jaren kunt opbouwen, en daardoor slijt het in als gewoonte. Wanneer eenmaal routine, is het goed mogelijk om het vol te houden. Je weet hierdoor door de loop der jaren waar je wat kunt krijgen/kopen, of hoe je iets zonder afval te produceren zelf kunt maken of (laten) doen. Voor ons was het criterium toen wij hier ooit mee begonnen, dat we niet aan comfort wilden inboeten, maar de grote hoeveelheid plastic in ons leven toch wilden verminderen. Inmiddels zijn we er achter dat comfort prima te combineren is met een duurzame(re) levensstijl.”


Weekopdracht 10:

In Groningen scheiden we plastic achteraf, waarom?


Een greep uit de ergernissen van de deelnemers: "Wat me het meeste stoort zijn de plastic wikkels om tijdschriften." "Al dat plastic rondom groente en fruit. Echt niet nodig!" Er zijn gevallen waa...


Een greep uit de ergernissen van de deelnemers:

"Wat me het meeste stoort zijn de plastic wikkels om tijdschriften."

"Al dat plastic rondom groente en fruit. Echt niet nodig!"


Er zijn gevallen waarbij groente en fruit gewassen worden voordat het wordt gesealed. Dan hoef je het thuis niet meer te wassen. Thuis gebruik je meer water dan in een productiecentrum. Het plastic houdt het product schoon en zorgt bovendien dat het langer houdbaar is."


"Plastic stickers op groente en fruit. Tegenwoordig kun je je merknaam ook op het product laser printen."
https://decorrespondent.nl/6479/de-oplossing-voor-al-dat-plastic-op-de-groente-en-fruitafdeling-laser/133791939589-ccf8fc2b


Weekopdracht 9:

Wat geef jij een tweede leven?
Weekopdracht 8:

Wat doe jij met afgedankte kleding?


Wat kun je allemaal doen met kleding die je niet meer aandoet of kapot/af is? “Nog goede kleding geef ik door aan mijn zusjes, vriendinnen of collega's. Soms verkoop ik iets via marktplaats of breng ...


Wat kun je allemaal doen met kleding die je niet meer aandoet of kapot/af is?

“Nog goede kleding geef ik door aan mijn zusjes, vriendinnen of collega's. Soms verkoop ik iets via marktplaats of breng het naar Mamanini of de Reshare Store.” Een andere optie is Kledingbank Maxima (voor gebruikers van de Voedselbank).

 “Versleten shirts/doeken worden gebruikt als poetsdoek of bij het klussen.”

“Oude doeken/vaatdoeken voor het schoonmaken van de racefietsen.”

"Afgedankte kleding gaat naar het goede doel, Dorcas, Terre des Hommes, Leger de Heils, het Rode kruis of Leger des heils (inzameldoos voor Reshare shop in Oosterstraat)."

“Ook niet verkoopbare kleding, want die wordt (door hen of derden) op andere manier hergebruikt.”

“Ik heb onlangs van wat overhemden boxershorts laten maken bij Van Hulley, leuk Gronings bedrijf.”

“We laten we schoenen en kleding herstellen, of doen dit zelf (knoopje aanzetten, gaatje stoppen etc.)”

“Veel kleding hergebruik ik eerst zelf. Oude t-shirts gebruik ik als nachtkleding tot ze zo ver versleten zijn dat ik ze als schoonmaakdoek ofzo gebruik.”

"Goede schoenen naar de schoenmaker aan de overkant en brillen worden bij de opticien ingeleverd."

“Kleding die nog heel draagbaar is, breng ik naar de kringloop van De Oude Bieb in Lewenborg, de biebshop daar geeft kleding, boeken, meubels en huishoudelijk spul een nieuwe kans in de strijd tegen armoede.”

"Je kan ook kleding voor de kringloop inleveren bij de hekkar in de fietsenkelder onder de Openbare Bibliotheek."

“Als je bij de Hennes & Mauritz een volle tas textiel inlevert, krijg je een kortingsbon van 15% op een

“Oude sokken gebruik ik ook als (schoen)poetsdoek tot ze bij de vuilnis gaan. Hoewel ik onlangs een stapel bij Open Hof (daklozenopvang) heb afgeleverd. Oude thee- en handdoeken gaan naar de Dierenambulance.”


Weekopdracht 7:

Hoeveel items gooi jij dagelijks bij het oude papier?


Dozen en papieren zakken kun je weer gebruiken om papier in te verzamelen. Een leuke tip van een van de deelnemers om van 'oud papier' iets leuks te maken, zoals een slinger voor een jarige Job of Je...


Dozen en papieren zakken kun je weer gebruiken om papier in te verzamelen.

Een leuke tip van een van de deelnemers om van 'oud papier' iets leuks te maken, zoals een slinger voor een jarige Job of Jet.

"De slinger op de foto is gemaakt van oude happinezzen maar je kunt natuurlijk vanalles gebruiken, heb ook wel eens 1 gemaakt van oude bladmuziek van de kringloop. Je moet natuurlijk wel van knippen en plakken houden maar het is niet veel werk en je hebt een leuk en persoonlijk cadeautje :-)"

Gebruikte papieren zakdoekjes zijn te sterk vervuild, en mogen daarom niet bij het oudpapier. Zij worden verbrand in de afvalverbrandingsinstallatie. Hierbij komen geen schadelijke stoffen vrij.


Weekopdracht 6:

Wat doe jij met afgedankte elektrische en elektronische apparaten?


Wat doen we met onze afgedankte elektrische en elektronische apparaten? Een greep uit de reacties: Werkende apparaten breng ik ook naar de Mamamini, of verkoop ze via marktplaats. Als ik een nieuw ...


Wat doen we met onze afgedankte elektrische en elektronische apparaten?

Een greep uit de reacties:

Werkende apparaten breng ik ook naar de Mamamini, of verkoop ze via marktplaats.

Als ik een nieuw apparaat koop omdat het oude stuk is, lever ik het oude apparaat bij de winkel tegelijk met de aankoop in.

Als het nog bruikbaar is naar de kringloop of via een gratis weggeef site aanbieden en anders in de wecycle bak bij de kringloop.

Bij de Jumbo staat naast de bak voor lege batterijen een bak waar je kleine elektrische apparaten in kunt doen. (Bijvoorbeeld een kapotte elektrische tandenborstel).


Weekopdracht 5:

Welke etenswaren heb jij nog in de kast liggen?


Scherp inkopen. Dat is het geheim van de mensen zonder producten in de kast die al tijden liggen te liggen. Van tevoren bedenken wat je in een week gaat eten en daar de boodschappen op afstemmen. Vaa...


Scherp inkopen. Dat is het geheim van de mensen zonder producten in de kast die al tijden liggen te liggen. Van tevoren bedenken wat je in een week gaat eten en daar de boodschappen op afstemmen.

Vaak zijn producten die niet opgaan cadeautjes of ingekocht voor een logeetje.

En dan zijn er nog de restjes kokosmelk of creme freche, net teveel voor het recept. Kokosmelk kan je invriezen, creme freche is ook lekker op fruit, bijvoorbeeld als toetje.

Tenslotte zijn er ook mensen die houdbaarheidsdata niet al te serieus nemen: "Bijna alles, vooral droogwaren, zijn nog jaaaaaren na vermelde datum te gebruiken. Ik gebruik bijvoorbeeld maïzena uit okt. 2002. Als het droog blijft, niet verkleurt, niet stinkt en niet beweegt, eet ik het."


Weekopdracht 4:

Wat is jouw beste kliekjesrecept?


Een van de deelnemers heeft een tip om zelfs kliekjes te voorkomen: Wij hebben zelden of nooit kliekjes. Ons geheime kliekjes recept is als volgt: - Maak van tevoren een lijst met recepten die je de...


Een van de deelnemers heeft een tip om zelfs kliekjes te voorkomen:

Wij hebben zelden of nooit kliekjes. Ons geheime kliekjes recept is als volgt:

- Maak van tevoren een lijst met recepten die je de komende dagen wilt klaarmaken.
- Maak een lijst van de ingredienten en de hoeveelheden die je voor de recepten nodig hebt en gebruik die om boodschappenbriefjes te maken.
- Maak een boodschappenbriefje voor de markt en één voor de supermarkt en eventueel ook voor andere winkels met daarop de boodschappen voor de hele of de halve week.
- Gebruik het recept bij het koken en weeg zaken als aardappels, rijst en pasta af. Als het goed is heb je bij het inkopen al de juiste hoeveelheden van de andere ingrediënten gekocht.

En als je toch kliekjest hebt?
Dan kun je ze op allerlei manieren gebruiken. Een kleine greep uit de suggesties:

- Maak er soep van
- Eet het als lunch(salade)
- Doe het over de pasta
- Maak er een omelet van


Weekopdracht 3:

Wie heeft de beste tip om afval te voorkomen?


Alweer een week voorbij! We hadden een uitdagende opdracht voor jullie klaarstaan, waarmee we jullie (hopelijk) aan het denken hebben gezet. In totaal hebben we meer dan 40 tips van jullie gehad en da...


Alweer een week voorbij! We hadden een uitdagende opdracht voor jullie klaarstaan, waarmee we jullie (hopelijk) aan het denken hebben gezet. In totaal hebben we meer dan 40 tips van jullie gehad en daar kunnen we vast ons voordeel mee doen in de experiment. Tips gemist? We hebben een top 5 gemaakt van de tips waarvan wij denken dat ze jou de komende weken verder helpen!

Gabriëlle Groen: Deze boekjes zijn echt een aanrader om te lezen als je afval/plastic vrij gaat proberen te leven. Bea Johnson http://www.zerowastehome.com/ en Emily Lowe http://levenzonderafval.blogspot.nl/ hebben beide ook een wereld aan informatie op hun websites staan. Aanrader om hier ook rond te neuzen! Zelf heb ik in de afgelopen jaren veel van deze dames geleerd.

Menorah Zwarthoed: Een reisbestekje mee in je tas is altijd handig.. En je eigen gemaakte salades ;) ..neem zelf vaak mijn eigen broodjes/salades mee als ik een dagje weg ben met de trein (of fiets).. Heb ik liever dan salades (of andere fastfood) op het station waar vaak veel plastic omheen zit.

Froukje Algera: Een broodtrommel mee voor de lunch in plaats van plastic zakjes of broodjes buiten de deur kopen.

Marike Broekema: Maak een weekmenu voor je avondeten en doe op basis daarvan je boodschappen in één keer. Zo koop je niet te veel en kun je ook rustig nadenken over waar je slim je boodschappen kunt halen. Ook qua verpakkingen, en goed voor je portemonnee!

Anke van den Brink: Overrijp fruit: maak smoothies, evt ook met overgebleven groente. Groente (ook sla enzo) die je over hebt: maak soep. Doorgeschoten knoflook: doe het in een glazen potje met zonnebloemolie en evt. andere kruiden: heerlijk om je maaltijden mee te bereiden, al na anderhalve week.


Weekopdracht 2:

Maak een foto van jouw afval als je een warme maaltijd hebt gemaakt


Op het platform kwamen deze week de mooiste foto's van etensresten voorbij. Ook hoorden we vaak welke maaltijd erbij hoorde. Het leek wel een receptenboek. Deze week wogen we met zijn allen gemiddeld...


Op het platform kwamen deze week de mooiste foto's van etensresten voorbij. Ook hoorden we vaak welke maaltijd erbij hoorde. Het leek wel een receptenboek.

Deze week wogen we met zijn allen gemiddeld 2,6kg. Iets meer dan de vorige week, maar er deden dit keer dan ook veel meer deelnemers mee.


Weekopdracht 1:

Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag?


Deze week hebben we met zijn allen in ieder geval 753 verpakkingen geopend. 77 deelnemers hebben aan de opdracht meegedaan. Qua hoeveelheid afval komen we uit op een gemiddelde van 2,4kg. Dat is indr...


Deze week hebben we met zijn allen in ieder geval 753 verpakkingen geopend. 77 deelnemers hebben aan de opdracht meegedaan.

Qua hoeveelheid afval komen we uit op een gemiddelde van 2,4kg. Dat is indrukwekkend. We moeten daarbij wel vertellen dat er heel veel één- en tweepersoonshuishoudens meedoen en die produceren natuurlijk minder afval dan een gezin van drie of meer personen. Ook is het goed te weten dat maar iets meer dan een kwart van de deelnemende huishoudens de afvalmeter heeft ingevuld.